Yliopistosairaalat on huomioitava sote-uudistuksessa

17.12.2021

OYS2023 muutosvisio on ”maailman älykkäin sairaala” ja Oulun yliopistollinen sairaala on yksi maailman parhaista sairaaloista. Suomalainen terveydenhuolto on tutkitusti maailman laadukkainta ja tehokkainta yhdistettynä uusimpaan teknologiaan, moderneihin tiloihin ja ajantasaisimpaan tietoon.

Sote-uudistuksessa ei ole huomioitu yliopistosairaaloita riittävästi. Yliopistosairaaloiden asemaa ei ole varmistettu ja niiltä puuttuu erillinen rahoitus. Yliopistosairaaloista tulisi tehdä lakiin oma kirjaus sekä turvata niiden rahoitusta, jotta tulevaisuudessakin voidaan taata laadukas ja kehittyvä erikoissairaanhoito, tutkimus sekä opetus. Oulun yliopistollinen sairaala on opetussairaala, jossa koulutetaan lääketieteen opiskelijoiden lisäksi ammattikorkeakoulujen ja ammattiopistojen opiskelijoita, joista tulee tulevaisuuden ammattilaisia.

Oulun yliopistollinen sairaala on erityisasemassa, koska siellä koulutetaan erityisesti tulevaisuuden ammattilaiset Pohjois-Suomeen. Jotta nämä ammattilaiset jäisivät, on heille oltava tarjolla houkutteleva ja palkitseva työpaikka. Muun muassa tämän vuoksi täytyy olla rahoitus tutkimusta ja kehittämistä varten. On hankalaa saada alueelle osaajia, ellei heitä kouluteta myös Pohjois-Suomessa.

Tulevaisuudessakin tarvitaan maailman parasta ja asiantuntevaa hoitoa.

Anna Poropudas, Oulu

hyvinvointihanketyöntekijä, opiskelija

aluevaaliehdokas (kok.)