Avoin kirje sotiemme veteraaneille - Kunnioitetut sotiemme veteraanit

27.4.2022

Olemme viime vuosina eläneet poikkeuksellisia aikoja, eivätkä maailman myllerrykset näytä loppumisen merkkejä. Voimme kuitenkin turvallisella mielellä kulkea arjessamme. Tässä yhteiskunnallisen vakauden vaalimisessa maanpuolustuksella on keskeinen rooli. Viime aikoina suomalaisten puolustustahto on noussut poikkeuksellisen korkealle. Tämä osoittaa sen, että suomalaiset osaavat yhdistyä kriisin hetkellä. Ukrainan tilanne on nyt hyvin samanlainen kuin talvisodan alku Suomelle yli 82 vuotta sitten. Se on avannut nuoremmille sukupolville talvisodan todellisuutta paremmin kuin monet itsenäisyyspäivän juhlapuheet, koska sota tapahtuu nyt. Ylivoimainen vihollinen hyökkää itsenäiseen, rauhaa rakastavaan maahan, keskelle perheiden arkea. Ymmärrämme nyt paremmin, mitä Suomessakin silloin tapahtui.

Miten kauhu ja pelko astuivat hetkessä ihmisten elämään. Miten isänmaallisuus ja tahto puolustaa omaa maataan, omaa perhettään, kaikkea itselle arvokasta, tekee tavallisista ihmisistä puolustustaistelijoita. Sota on säilynyt mielissämme kauhun aikana, jolloin Suomi ja suomalaiset tosissaan taistelivat olemassaolostaan. Suomi oli talvisodassa yksin, ja harvoin Suomen kansa on ollut niin yksimielinen kuin talvisodan aikana. Ei ollut punaisia ja valkoisia, vaan isänmaataan rakastavia suomalaisia ihmisiä. Teiltä ei silloin kysytty, haluatteko lähteä. Suomen selviytyminen itsenäisenä valtiona sotavuosista on edelleen maailmanlaajuinen ihme.

Kansallista veteraanipäivää vietetään Lapin sodan päättymisen vuosipäivänä 27.4. ja pääjuhlaa on järjestetty vuodesta 1987 lähtien. Sotiemme veteraanien keski-ikä on 97 vuotta. Tämä juhlapäivä on yksi tapa osoittaa arvostusta ja suurta kiitollisuutta teille, arvoisat sotiemme veteraanit. Olemme kiitollisia teille siitä, että saamme nauttia hyvästä elintasosta, vapaudesta, itsenäisyydestä ja rauhasta. Haluamme uskoa tulevaisuuteen, siihen hyvään ja kunniakkaaseen perintöön, jonka olemme teiltä saaneet. Sankarimme pelastivat Suomen itsenäisyyden, mutta sen hinta oli kova. Kaikki eivät palanneet. Sankarihaudoissa lepää moni Suomen kunniakansalainen. Heille lausumme näin myös kauniin kiitoksen!

Siniristilippumme kertoo vapaudesta, itsenäisyydestä, rauhasta ja rakkaudesta. Huolehdimme tänään ja tulevaisuudessa siitä, ettei isänmaalle antamaanne uhria unohdeta. Yhteinen tavoitteemme olkoon edelleen itsenäinen ja hyvinvoiva isänmaa! Suomen puolustus on tulevaisuudessakin vankoissa käsissä. Emme voi tietää tulevasta, mutta siihen voimme luottaa, että vapaan Itsenäisen Suomen asia on meidän kaikkien yhteinen päämäärä.

Veteraanipäivän teemana nyt on: Maamme versoo uutta. Teema korostaa sotiemme veteraanien perinnön siirtymistä nuoremmille sukupolville jaetuksi ymmärrykseksi, josta kasvaa uutta. Liehukoon rakkaan isänmaamme lippu erityisen korkealla juuri tänään. Oulun kaupungin puolesta toivotan teille oikein hyvää kansallista veteraanipäivää 2022!


Juha Hänninen

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

Oulu