Vaihtoehtoja veronkorotukselle kyllä on, pitäisi vain löytyä yhteistä tahtoa niiden käyttämiseen

6.11.2020

Julkaistu mielipiteenä sanomalehti Kalevassa 6.11.2020

Oulun Kokoomus on pääsääntöisesti aina vastustanut kuntaveron korotusta. Pidämme sitä ahkerien oululaisten rankaisemisena. Erityisen vaikeaa on perustella kuntaveron korotusta tilanteessa, jossa talous on taantumassa. Se jättää perheisiin vähemmän rahaa käteen muutenkin epävarmassa tilanteessa. 

Kahden keskituloisen (noin 3 250 euroa kuukaudessa) aikuisen perheessä maksetaan vuoden aikana jo nykyisin 1 500 euroa enemmän kuntaveroa kuin esimerkiksi Helsingissä ja Espoossa. Jos kuntaveroa olisi nostettu vasemmistopuolueiden vaatimuksesta vielä prosentilla, olisi keskituloisen perheen verotaakka keskimäärin 2 250 euroa korkeampi kuin pääkaupungissa. Tämä raha on pois oululaisten kulutuksesta. 

Kokoomus äänesti kaupunginhallituksessa vastuullisen enemmistön mukana veronkorotuksen puolittamista puoleen prosenttiyksikköön. Emme pitäneet puolenkaan prosenttiyksikön korotusta perusteltuna, mutta politiikassa on oltava valmis kompromisseihin. Kaupunginhallituksen esitys on, että veroprosentti nousee 20 prosentista 20,5 prosenttiin 21 prosentin sijaan. 

Miten kokoomus tasapainottaisi Oulun kaupungin talouden huolestuttavaa tilaa?

Jos saisimme yksin päättää, vahvistaisimme Oulun elinvoimaa ja kilpailukykyä verotulojen kasvattamiseksi ja karsisimme kaupungin menoja ja vähemmän välttämättömiä kaupungin tehtäviä ja palveluita. Tekisimme rakenteellisia uudistuksia, jotka vähentäisivät pitkällä tähtäimellä henkilöstö- ja kiinteistömenoja. Tuottaisimme nykyistä enemmän kaupungin palveluita monituottajuudella – paikallisilta yrityksiä ostaen. 

Olemme valmiita myös ulkoistamaan, jos sillä on saatavissa säästöjä eikä palveluiden laatua vaaranneta. 

Meille kokoomuslaisille säästeliäisyys on hyve. Etenkin kun on kyse yhteisistä rahoista. Vaihtoehtoja veronkorotukselle kyllä on. Pitäisi vain löytyä yhteistä tahtoa niiden käyttämiseen.

Veroprosentista päätetään lopullisesti kaupunginvaltuuston kokouksessa maanantaina 9.11. Kokoomuksen ja kaupunginhallituksen vastuullisen enemmistön esitys tulee mitattavaksi. Kansanviisauden hengessä toteamme: Jos valtuustolla ei olisi oikeutta ottaa velkaa tai korottaa veroja, kaupunki joutuisi elämään kuten Lohtajan mies: emme osta sitä mitä tarvitsemme, vaan ostamme vain sen mitä ilman emme tule toimeen. 

Sami Pikkuaho 
Oulun Kokoomuksen puheenjohtaja 
kaupunginhallituksen jäsen 

Jarmo J. Husso 
Valtuustoryhmän puheenjohtaja 
kaupunginhallituksen jäsen 

Hanna Haipus 
Valtuustoryhmän varapuheenjohtaja
kaupunginhallituksen jäsen