Tomi Kaismo: Tekijät töihin

Olen keskustellut tällä viikolla useiden eri yrittäjien kanssa siitä, että mitkä asiat he kokevat tällä hetkellä suurimmiksi esteiksi työllistämiselle. Oli sitten kyse rakennus-, pintakäsittely eli maalaus-, siivous- tai kaupan aloilla toimivista yrityksistä, esiin nousee sama haaste eli osaavan työvoiman saamisen vaikeus.

Yritykset kyllä työllistäisivät, mutta minkäs teet, kun et löydä osaavaa työvoimaa. Tämän kaltainen ongelma on syytä saada ratkaistua mahdollisimman ripeällä aikataululla.

Keskustellessa asiasta ongelmaksi koetaan koulutuksen hidas ennakoitavuus. On ymmärrettävää, että on hyvin vaikeaa nähdä usean vuoden päähän sitä, mihin tulevaisuuden työpaikat syntyvät tai vaikkapa, milloin rakennusalalla vauhti on kovempaa ja milloin hiljaisempaa. Tästä huolimatta ns. perinteisillä aloilla kuten esimerkiksi edellä mainittujen maalaus- tai siivousalalla toimivien yritysten kasvaviin tarpeisiin pitäisi pystyä reagoimaan nopeammin muuntokoulutuksen kautta.

Miten voi olla mahdollista, että käytännön osaamista vaativiin ammatteihin, joihin parhaan opin saa tekemällä, tarvitaan lähes poikkeuksetta kahden tai kolmen vuoden koulutus. Ammatillisessa koulutuksessa on paljon yleisiä opintoja sekä tyhjää tilaa lukujärjestyksessä. Voikin perustellusti kysyä, että koulutammeko titteleihin vai tekijöiksi?

Tuttu yrittäjä kiteytti asian hyvin, että kolmen vuoden sijasta meidän hommiin saataisiin aivan kelpo ammattilaisia paljon lyhyemmällä, mutta tehokkaammin alalle painottuvalla koulutuksella, jonka jälkeen kokemus kasvaisi nopeasti töihin päästyä. Eikö olisi jatkossa syytä kuunnella tarkemmalla korvalla myös työllistämisen hoitavia yrittäjiä tässä asiassa?

Alakohtaisen työvoimapulan helpottamiseksi ja sitä kautta työttömyyden vähentämiseksi olisikin syytä luoda jatkossa halukkailla mahdollisuus kouluttautua nopeasti päteviksi osaajiksi myös lyhyemmän kaavan kautta. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen on tehnyt rohkeasti hyviä ja tarpeellisia uudistuksia opetuspuolella. Olisiko tässä yksi hyvä lisä nykyisen ammatillisen koulutuksen tuotevalikoimaan?

Satavuotias Suomi tarvitsee työtä ja työlle tekijänsä!

Kirjoitus on julkaistu Kalevan blogissa 3.11.2017

Verkkouutiset

Kaikki uutiset

  • Share with frends

  • Tweet
  • facebook
  • Google+
  • LinkeIn