Marko Hoikkaniemi: Päihdemyönteinen yhteiskunta – skool 

Kesän tullessa uutisten pääaiheena on häiriökäyttäytymisen selvä piikki. Yhden viikonlopun aikana poliisi on ottanut yli 400 henkilöön kontaktia käytännössä päihteiden liikakäytön takia.

Kansanterveyden kannalta päihdemyönteisyys on valtava ongelma. Päihteiden liikakäyttö on osana monenlaisia sairauksia ja ylipäätään iso osa terveysongelmia. Yhä uusia kansansairauksia syntyy ja potilaita tutkitaan ns. turhaan. Ratkaisua ei ole, kun tilanne on epärehellinen ja diagnoosi siten väärä. Moni asianomainen ei viitsi asiasta puhua, koska hänet leimataan heti pelleksi ja tiukkapipoksi. Totuudenpuhujilla ei tunnetusti ole ystäviä, mutta totuutta me silti tarvitsemme. Se on arvona ratkaisun ydin.

Kesälomakaudella ja sesonkeina avioerotilastot näyttävät kokevan myös selvän piikin. Läheisyys perheeseen ja puhumiseen ei ole in, mutta pulloon sitäkin enemmän. Turvakodeissa on monen inhimillisen tragedian takia paljon lapsia ja äitejä. Kotona hilluva mies ei ymmärrä ja koe asiaa samalla tavalla. Valitettavasti lähestulkoon kaikki muut näkevät asian oikean laidan rehellisen kirkkaasti.

Sanottakoon selvästi: ”Minä en ole viinan ja tupakan vihaaja.” Omaa kokemusta aiheesta on monella tapaa ja myös tukiperheen isänä. Pääosin huostanotot eivät johdu kohtuukäytöstä vaan ihan toisesta laidasta. Kohtuukäyttö onkin hieno asia niille, kenelle se onnistuu. Ja tälle kohderyhmälle ei varmasti ole iso asia hakea väkevämmät siihen kuuluvasta paikasta. Ja jos asialla ei ole niin suurta merkitystä, jätettäköön se vähäinenkin hakematta.

Alkoholin myynnin vapauttamista ei mielestäni tule edes harkita, päinvastoin. Mielestäni Suomen alkoholipolitiikka tulisi ohjata Ruotsin mallin mukaiseksi. Kaupoissa tulisi olla myynnissä vain miedoksi katsottuja juomia, kuten II olut ja sen tapaiset. Ravintoloissa alkoholia voidaan anniskella lupien sallimalla tavalla. Tämä kokonaisuus sentään myös työllistää ja jättää yhteiskuntaan netto-omaisuutta, eikä vain tuloja sisältäen todellisuudessa suuremmat kulut.

Lapsissa ja nuorissa on tulevaisuus. On selvä, että tällä viiteryhmällä ja sen kohtelemisella on valtava merkitys ja vastuu yhä paremmasta tulevaisuudesta. Minulla on unelma ja toivo selvästä Suomesta. Siinä mallissa on myös aineksia vientituotteeksi ja seurauksena saamme myös valtiontalouden paremmalle tolalle. Annetaan lapsille ja nuorille esimerkki selvästä ja turvallisesta kodista.

Marko Hoikkaniemi (Kokoomus)

Kirjoitus on julkaistu 15.6.2017 Forum24:ssa ja Kalevassa.

Verkkouutiset

Kaikki uutiset

  • Share with frends

  • Tweet
  • facebook
  • Google+
  • LinkeIn